Türkiye Cari Açığı ‘Güneş’le Kapatabilir
Güneş, iklim dostu sürdürülebilir bir ekonomi için değerli bir kaynaktır. Çünkü güneş ışığının dünya yüzeyine ulaşması ile birlikte tüm dünyanın elektrik ihtiyacını 1,5 saatte karşılamak mümkün. Bu potansiyelin maksimum düzeyde kullanılması ülkelerin elektrik ihtiyacını karşılamanın yanı sıra cari açığa ve yarattığı küresel ısınmaya da çare olacaktır.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın Yenilenebilir enerji raporuna göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının önümüzdeki beş yıl içinde küresel elektrik ihtiyacının yüzde 90’ından fazlasını karşılaması bekleniyor. Yani güneşin geleceğin en güçlü enerji kaynağı olması bekleniyor.
22 Haziran Dünya Yenilenebilir Enerji Günü kapsamında açıklamalarda bulunan, Ucay Küme Güç Müdürü, Sn. İlkin Eray, iklim dostu sürdürülebilir ekonomi için güneş enerjisi yatırımlarının avantajlarına, dünyada ivme kazanan güneş enerjisi yatırımlarına ve Türkiye’deki güneş enerjisi potansiyeline dikkat çekti.
Küresel elektrik krizi, yenilenebilir enerji yatırımlarına ivme kazandırdı. Dünya çapındaki toplam kapasitenin önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 100 artması bekleniyor.
22 Haziran Dünya Yenilenebilir Enerji Günü kapsamında açıklamalarda bulunan, Ucay Küme Güç Müdürü İlkin Eray Bey,İklim dostu sürdürülebilir bir ekonomi için güneş enerjisi yatırımlarının avantajlarına ve dünyada ivme kazanan güneş enerjisi yatırımlarına dikkat çekti:
“Küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamak ve enerji kriziyle mücadele etmek için yenilenebilir enerji hayati önem taşıyor. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının en bol, en hızlı, en ucuz ve en çevre dostu olan güneş, bu çabada önemli bir rol oynamaktadır. Dünyada artan güneş enerjisi yatırımları ile birlikte ülkelerin fosil yakıtlara olan bağımlılığı da azalmaktadır.
Bugün Çin’in toplam güç kapasitesine eşdeğer
Uluslararası Enerji Ajansı’nın Yenilenebilir enerji raporuna göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2022-2027 döneminde 2.400 GW artması bekleniyor. Bu gücün Çin’in bugünkü toplam güç kapasitesine eşdeğer olduğu belirtiliyor. Yeniden rapora göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının önümüzdeki beş yıl içinde küresel elektrik ihtiyacının yüzde 90’ından fazlasını karşılayacağı ve 2025’in başlarında kömürü geçerek dünyanın en büyük elektrik kaynağı haline geleceği tahmin ediliyor. Yani güneşin geleceğin en güçlü enerji kaynağı olması bekleniyor.
“Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü 10 bin 7 MWe’ye ulaştı”
“Türkiye güneş enerjisi üretiminde jeopolitik olarak güçlü. Mevcut potansiyelin değerlendirilmesi Türkiye’yi enerji alanında bölgesel bir güç haline getirecektir” diyen Interestn Eray, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü 10 bin 7 MWe’ye ulaştı. Böylece Milli Güç Planında yer alan 2035 güneş enerjisi kurulu enerji hedefinin beşte biri gerçekleştirilmiş oldu. Ancak mevcut potansiyeli kullanarak daha hızlı ilerlemek mümkündür. Çünkü Türkiye yılda 110 gün yüksek bir güneş enerjisi potansiyeline sahiptir. Gerekli yatırımlar yapılırsa Türkiye yılda metrekare başına ortalama 1.100 kWh güneş enerjisi üretebilir. Bu sayede ülkemiz güneş enerjisi potansiyelini değerlendirebilir ve cari açığın ana nedeni olan enerji ithalatının önüne geçebilir.
İlgilenen ErayKonuşmasında Üçay Mühendislik’in güneş enerjisi yatırımcılarına sunduğu hizmetler hakkında değerli bilgiler paylaştı:
“Üçay Mühendislik olarak güneş enerjisi konseyinde; Çatı GES, arazi GES ve tarımsal GES uygulamalarımız ile müşterilerimize anahtar teslim çözümler sunmaktayız. Türkiye genelinde 25 ilde bulunan 65 şubemiz ile; Projelendirme, sistem amortisman hesabı, anahtar teslimi ve TEAŞ süreç yönetimi konularında hizmet vermekteyiz.
30 bin evin elektrik ihtiyacına eşdeğer proje
2022 yılında yaptığımız güneş enerjisi yatırımları ile yaklaşık 20 MWe güce ulaştık ve bu yıl 50 MWe elektrik ihtiyacına eş değer kapasitede yani, yaklaşık 30 bin konut.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı