Hayvancılıkta Sorunlar: Yem Fiyatları, Destek ve Ürün Değerleri
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de hayvancılıkla ilgili sorunların temelinde yem fiyatlarındaki artış, yetiştirici ve yetiştiricilere destek verilmemesi, elde edilen ürünlerin değersiz hale gelmesi olduğunu belirtti. Gürer’in ziyaret ettiği Niğdeli yetiştirici Kenan Pamukçu, “Üretmek, katma değer sağlamak istiyorduk. Ama olmuyor. Faizlerin artması hayvancılığı da olumsuz etkiliyor. Şimdi inekleri satarsak, gerisini koyarsak” dedi. faize girdiğimiz parayı daha çok kazanırdık.”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ceyhan’ın Birkent ilçesinde 20 yıldır hayvancılık yapan Kenan Pamukçu’nun hayvan çiftliğini ziyaret ederek kesimde yaşanan sorunları dinledi.
Ahırlarında 150 hayvan bulunduğunu ancak yem almak için hayvanları tek tek sattıklarını, bugün hayvan sayısının 70’e düştüğünü belirten Kenan Pamukçu, “Hayvancılıktan ümidimizi kestik. Hayvan sayımızı 70’e çıkardık. İsrafı azaltalım dedik ama sabit maliyetlerde azalma olmayınca daha çok kayıp yaşadık. Bunun üzerine “Hayvanları süt ineği olsun diye Almanya’dan getirdik. Yem almak ve kredileri ödemek için süt verimi yüksek Holştayn cinsi hayvanları tek tek sattık. Bir daha Almanya’ya gidip hayvan alma şansımız yok” dedi.
“HAYVANCILIK İÇİN GERÇEKTEN DOĞRU BİR TEMEL YOK”
Hayvancılığın söylendiği kadar desteklenmediğine dikkat çeken Kenan Pamukçu, “Doğru düzgün bir destek yok. Verdikleri destek zor şartlarda verilen destek. Bu durumda hayvancılığın bir yere varması mümkün değil. Sütün fiyatı sorunu çözmez. Bugün 11-12 liraya sattığımız süt 15 liraya satılıyor.” Lira olsaydı ne olurdu? Hiçbir şey değişmeyecek, önemli olan yem fiyatlarının daha ucuz olmasını sağlamak. Hayvancılığa devam edebilmem için girdilerimi azaltacaksınız. Ulusal Süt Kurumu çiğ sütün fiyatını 11 lira 50 kuruş olarak açıkladı ancak bu rakamın bugün hiçbir anlamı yok. Bu fiyata süt “Zaten yer yok” dedi.
“YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN ANLAMI YOK”
Yem fiyatlarındaki büyük artışı anlamlandıramadıklarını belirten Kenan Pamukçu, “Mısır, soya fasulyesi, buğday ve arpa fiyatları bir önceki yıla göre verilen taban fiyat ve tüccar alım fiyatı ile sabit kalırken, yem fiyatları da yem fiyatlarında artışa neden oluyor. Bu ürünlerden elde edilenler kat kat artıyor. Mısır, buğday ve arpa fiyatlarında da artış var.” “Neden hep yem gelmediği halde artış oluyor? Kimse bunu sorgulamıyor, kimse engellemiyor. Kimse yem fabrikalarına gidip yemi neden daha yüksek fiyata satıyorlar diye sormuyor” dedi.
“PARAMIZI FAİZE YATIRIRKEN DAHA FAZLA KAZANIRIZ”
Şu anda elinde bulunan 70 büyükbaş hayvanı satıp faiziyle yatırım yaparsa daha fazla kar elde edebileceğini belirten Kenan Pamukçu, “Ancak biz öyle düşünmedik, üretip katma değer sağlamak istedik. Ancak bu böyle oldu. Faizlerin artması hayvancılığı da olumsuz etkiliyor. Şu anda inekler “Sattığımız, aldığımız parayı faize koyarsak daha çok kazanırız. Ama biz üretmek istiyoruz. Biz ülkemizi seviyoruz” dedi.
“ÜRETİCİ PARA KAZANMAZ, TÜKETİCİ DEĞERLİ SATIN ALIR”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şunları söyledi:
“30 yıldır hayvancılıkla uğraşan Kenan Pamukçu, son dönemde yem fiyatlarının artması nedeniyle bu işten memnun kalmamaya başladı. Küçük aile tipi dediğimiz 1’den 10’a kadar hayvanın bulunduğu ahırlarda hayvan sayısı çok fazla. İşletmeler azaldı ve birçok ahır boş.Modern sistemlerle bu işi yapan büyük işletmeler de sıkıntıda.Türkiye’de hayvancılıkta yaşanan sorunların temelinde üç önemli faktör var.Bunlar yem fiyatlarındaki artış, yem fiyatlarının artması, yem yetersizliği. Yetiştirici ve yetiştiricilere yeterli desteğin olmaması ve üretilen ürünlerin değersiz olması. Et ve süt ürünlerinin fiyatları raflarda katlanarak artarken, üretici ürünleri primle alıyor. Yetiştirici para kazanamıyor. Süt ineği çiftçilik yapanlar parasını ödeyemiyor.Bu nedenle hayvancılık artık yapılabilir iş olmaktan çıktı.Yonca, saman, küspe hepsi yük ama 50 kilo yem mutlaka verilmeli. hayvanlara verilecek. Hayvan refahı sağlanamazsa bu hayvanlardan verim alamayız. Bu hayvanların diğer cinslerden farkı iyi beslenmeleridir. Beslenme sağlanmazsa verim alınamaz. Artan tüm sorunların hayvancılıkla uğraşanlara yansıması hayvancılıktan uzaklaşmaya neden oluyor. Başta endüstriyel yem olmak üzere yem fiyatlarının artması da birleşince bu işten para kazanmak imkansız hale geliyor. “Alternatif iş bulan bu işi bırakır.”